انواع طلاق
دانستن اینکه سریع ترین روش طلاق چیست ، بستگی به این مسئله دارد که طلاق از سمت چه کسی درخواست شده است و اینکه اصولاً طلاق چه مقدماتی دارد. طلاق در حالت های مختلف خود، پیش زمینه هایی دارد که اگر رعایت شود، طلاق در زمانی سریع اتفاق خواهد افتاد. طلاق چه از طرف مرد درخواست شود و چه از طرف زن ، تمایل به انجام سریع طلاق وجود خواهد داشت اما باید دانست که پروسه طلاق هم مانند سایر دعاوی حقوقی و کیفری ، مدت زمان خاصی به طول میانجامد. در این نوشتار با توضیح انواع طلاق ، سعی داریم به سریع ترین روش طلاق دست پیدا کنیم.
پس از انعقاد عقد نکاح و جاری شدن صیغه محرمیت آثار حقوقی ویژه ای برای رابطه زن و مرد شکل می گیرد. یکی از آثار مهم آن وجود تشریفات خاص برای بر هم زدن و به عبارتی بهتر انحلال عقد نکاح است. طبق قانون، طلاق به اعتبار شخص درخواست کننده به سه مورد تقسیم می شود.1.طلاق به تقاضای زوج 2. طلاق به تقاضای زوجه 3. طلاق به تقاضای طرفین(طلاق توافقی).
در قانون مدنی طلاق دو نوع میباشد طلاق بائن و طلاق رجعی این دو نوع طلاق نیز به مواردی قابل تقسیم میباشد. طلاق زوجه ی غائب مفقودالاثر که بعد از گذشت 4 سال از غیبت یا اخرین خبر از حیات او زوجه میتواند به دادگاه مراجعه نموده و بعد از انجام تشریفات انتشار آگهی در سه نوبت و گذشت یک سال از تاریخ اولین آگهی نسبت به طلاق زوجه ی غائب مفقود الاثر حکم صادر شود.. این طلاق به درخواست زوجه است و رجعی میباشد. یعنی زمانی که در مدت عده غائب برگردد میتواند رجوع کند و طلاق را برهم زند. مدت زمان عده در این طلاق چهار ماه ده روز مانند عده ی وفات میباشد.است بعد از پایان یافتن مدت عده، غائب حقی برای رجوع به زوجه نداشته و طلاق بائن میشود.
برای مشاوره درباره سریع ترین راه برای طلاق از طرف زن ، با وکلا و مشاورین مجرب در ارتباط باشید.
طلاق از طرف زن ؛ بدون رضایت مرد
اگر زن درخواست طلاق بدهد و مرد راضی به طلاق نباشد ، این امر مانع طلاق نمی باشد اما شرایط کمی پیچیده تر می شود. زن باید از راه های دیگر وارد شود و برخی مسائل را اثبات کند. مسائلی که اثبات آنها بعضاً تقریباً غیرممکن است و شاید جز با اقرار ثابت نشود. برای مثال ، اثبات وجود سوء معاشرت در برخورد مرد با زن ، عدم معاضدت مرد در زندگی خانوادگی ، عدم برقراری ارتباط جنسی از سوی مرد ؛ مسائل پیچیده ای هستند که اثبات آنها به این سادگی نیست.
همین موارد باعث طولانی شدن پروسه طلاق می شود و به تازگی با بخشنامه قوه قضائیه ، وقوع طلاق تقریباً غیرممکن شده است.
سریع ترین روش طلاق به وسیله زوج
اگر چنانچه مرد متقاضی طلاق از همسر خویش باشد با توجه به اینکه طلاق حق مرد است اصولا پروسه ی طولانی در این زمینه نخواهد داشت. البته با تصویب قانون حمایت خانواده در سال 1391 مراجعه به داور در مواردی که طلاق توافقی نباشد ضروری است. با این اوصاف سریع ترین روش طلاق تنها با تقاضای زوج ممکن نیست و مراجعه به داور ضروری است. در حال حاضر و با کم شدن نرخ ازدواج ، دادگاهها بیشتر سعی در آشتی طرفین دارند و کمتر تمایل دارند حکم طلاق را صادر کنند. البته در این مورد نیز اگر زوجین می خواهند سریع جدا شوند ، قبل از مراجعه به دادگاه در سامانه تصمیم ثبت نام کنند و مشاوره ها را سریع تر انجام دهند.
در بسیاری موارد ، مراجعه به مراکز مشاوره ، باعث شده تا از طلاق جلوگیری شود.
این روش قوه قضائیه تا حدودی می تواند از وقوع طلاق جلوگیری نماید اما باید نظارت بیشتری روی این مراکز باشد تا بازخورد بهتری دریافت شود. متاسفانه در برخی موارد مشاهده شده است که وکلا برای تسریع در روند طلاق ، به این مراکز مبالغی را می دهند تا بدون دعوت از طرفین ، نامه عدم امکان سازش را به دادگاه بدهند.
نکته دیگر اینکه باید سریع تر نسبت به تعیین تکلیف مسائل مالی زن اقدام نماید تا دستاویزی برای اطاله دادرسی و طولانی شدن فرایند طلاق به وجود نیاید. در قانون حمایت خانواده جدید و در ماده 29 اشاره شده است که همزمان با حکم طلاق باید نسبت به جهیزیه و مهریه و نفقه و... تعیین تکلیف نماید. اگر در دوران زندگی ، مرد نفقه زن را داده باشد و مهریه را نیز پرداخت کرده باشد ، طلاق سریع تر انجام می شود.
اگر زوج قبل از اقدام به طلاق ، نفقه را پرداخت نموده باشد و نحوه پرداخت مهریه را نیز مشخص کرده باشد ، دادگاه برای رسیدگی به آنها وارد نمی شود و طلاق سریع تر انجام می شود. به طور مثال ، مرد می تواند با حضور در دفترخانه اسناد رسمی اقرارنامه غیر مالی تنظیم نماید که تمام حقوق مالی زن را تادیه نموده است و به امضاء زن نیز برساند و با ارائه این اقرارنامه ، دادگاه را از اطاله دادرسی به جهت دخول در مسئله مالی زوجه ، منصرف نماید.
سریع ترین روش طلاق به تقاضای زوجه
در بسیاری از موارد ، زن متقاضی جدایی از همسر خویش است. اما با توجه به اینکه فقه و قانون ایران طلاق را حق مرد می داند جدایی زن تنها در مواردی خاص با حکم دادگاه میسر است. از جمله این موارد ، عسر و حرج و عدم پرداخت نفقه و شروط ضمن عقد نکاح است. بدیهی است که اگر زن به دنبال سریع ترین روش طلاق است شاید تصور شود که این طلاق راهی سریع برای جدایی نیست. اما باید دانست که در موارد بسیاری با چشم پوشی زن از حقوق مالی یا حضانت فرزندان ، سریع ترین روش طلاق محقق می گردد.
در واقع اگر زن به دنبال سریع ترین روش برای طلاق است ، باید مهرش را حلال و جانش را آزاد سازد. حتی اگر نخواهد از تمام مهریه خود بگذرد ، برای اینکه بتواند سریع تر طلاق بگیرد ، بهتر است بخش زیادی از مهریه خود را ببخشد.
طلاق به درخواست طرفین(طلاق توافقی)
طلاق توافقی زمانی است که هر دو طرف با توافق و تفاهم نظر به دنبال خاتمه دادن به زندگی مشترکشان هستند. با این وجود برای استحکام بخشی به زندگی مشترک قانون گذار این مورد را نیازمند مراجعه به مشاوران خانواده می داند. البته برای تسریع بخشی به این مورد زوجین می توانند مستقیما به مراکز مشاوره مراجعه نموده و پس از چند جلسه مشاوره گواهی عدم امکان سازش را از این مرکز دریافت کنند. متعاقب آن دادگاه به استناد گواهی عدم امکان سازش به زوجین اجازه مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق را برای جاری نمودن صیغه طلاق می دهد.
طلاق غیابی و شرایط آن
با این اوصاف سریع ترین روش طلاق و جدایی این روش می باشد. البته در موارد غالب این روش انجام نمی شود و معمولا یکی از طرفین با طلاق موافق نیستند یا اگر قبلاً برای آن توافق داشته اند از تصمیم خود پشیمان می شوند. برای این مورد اگر چنانچه زن طالب طلاق باشد و بخواهد در مدت کوتاهی از زوج خویش جدا شود با تنظیم سند رسمی وکالت طلاق در دفاتر اسناد رسمی این مورد امکان پذیر خواهد بود.
آثار طلاق بر حقوق مالی و مدنی زوجین
در بالا به راه های مختف طلاق و همچنین سریع ترین روش طلاق در هر حالت ، نگاهی انداختیم. اما یک سوال که همیشه در ذهن زوجین وجود دارد ، بحث حقوق مالی و غیرمالی ناشی از ازدواج می باشد. نفقه ، مهریه ، حضانت ، اجرت المثل و ... از جمله مواردی هستند که در راهروهای دادگاه ها خیلی به گوش می رسند.
باید توجه داشت که ، به وسیله طلاق ، زن و شوهر از هم جدا می شوند ؛ اما مسائل دیگر نیز باید تعیین تکلیف شود و ارتباطی به طلاق ندارد. در واقع ، این موارد با وقوع طلاق از بین نمی روند وبه قوت خود باقی هستند. البته در قانون حمایت خانواده 1391 به این نکته اشاره داشته است که باید ضمن حکم طلاق ، تکلیف این مسائل هم مشخص شود. ولی حتی اگر بنا به دلایلی ، نسبت به موارد اشاره شده تعیین تکلیف نشود ، بعد از طلاق هم می توان درباره آنها درخواست رسیدگی خواست. چه بسا بسیاری از این موارد ، در حین طلاق ، به صورت فوری انجام نمی شوند و به صورت تعهد هستند و بعد از طلاق ، زوجین زیر تعهد خود می زنند.
به طور مثال ، در مورد مسئله حضانت ، مرد در دو روز آخر هفته ، باید فرزند خود را ببیند و زن این اجازه را به مرد نمی دهد و باید از دادگاه درخواست ملاقات با فرزند را خواست ؛ در حالیکه طلاق رخ داده و زن و مرد ، دیگر با هم زندگی نمی کنند.
در مورد مهریه هم همین قضیه بسیار اتفاق می افتد. مثلاً مرد ملزم می شود که هر سه ماه یک سکه به زن دهد ولی به تعهد خویش عمل نمی کند. زن نیز از دادگاه درخواست صدور اجرائیه و جلب مرد را می خواهد. همه این اتفاق ها هم در حالی رخ می دهد که طلاق رخ داده و آنها دیگر زن و شوهر نیستند.
با روش های اثبات عسر و حرج آشنا شوید...
بررسی یک دادگاه ؛ طلاق به درخواست زوجه
در خصوص دعوی خانم … به طرفیت آقای … به خواسته طلاق به درخواست زوجه و صدور حکم به الزام زوج به طلاق به لحاظ سوء رفتار و عسر و حرج ، به شرح مندرج در متن دادخواست تقدیمی ، اختصاراً با این بیان که زوجه طی لایحه ای در مورخ ...... اظهار می دارد: در دی ماه سال ۹۷ به عقد شرعی و دائمی خوانده محترم درآمدم. ولیکن از همان ابتدا به جهت رفتار و اعمال نامتناسب و نامتعارف ایشان زندگی مشترک بیش از ۴ ماه دوام نیاورد. زندگی را ترک نمودم زوج بدواً به جای دعوت به آرامش اینجانب و سوق دادن ایشان به زندگی ، با ایشان بارها و بارها درگیر شدم. بطوری که در 2 سال مرتکب 2 مرتبه ایراد صدمه بدنی منتج به دیه شده است. همچنین با خواهرم در خیابان بدرفتاری کرد ، نسبت به برادرم با موضوع توهین در شعبه 109 کیفری در اراک شکایت نمود. و حتی با توهین و نسبت دادن رابطه نامشروع به اینجانب انشقاق و اختلاف را بیش از پیش تشدید نمود. خوانده نیز در مقام پاسخ اظهار میدارند که: استناد به محکومیت دو سال پیش به پرداخت دیه کبودی انگشت که یک فقره آن به صورت لوث اثبات شده و استناد به محکومیت تعلیقی به توهین تلفنی آن هم بر اساس شهادت خواهر خواهان و استناد به اینکه با وجود پنج مرحله طرح دادخواست تمکین خواهان به زندگی مشترک بازنگشته است دلیلی برای عدم امکان ادامه زندگی و اثبات عسر و حرج و یا تحقق شرایط 12 گانه عقد نامه نمی تواند باشد. در مقام پاسخ به اینکه بعد از ۴ ماه خواهان زندگی مشترک را ترک نموده است. زوج محترم چنین استدلال نموده که این مربوط به سوء مدیریت بنده است!!! و از سوی دیگر مدعی است که خواهان تمایلی به ادامه زندگی مشترک ندارد و بنده ایشان را 2 سال است که بلاتکلیف رها نمودم و در مقام ارائه دلایل هم به دعاوی متعدد تمکین بنده اشاره می نماید و از این طریق قصد دارد تا اثبات کند که امکان ادامه زندگی وجود ندارد. این تعارضات خود اثبات می کند که خواهان هیچ دلیلی برای اثبات عسر و حرج و ترک زندگی ندارد. کاملاً محرز و مسلم است که خواهان بدون هرگونه دلیل شرعی و قانونی منزل را ترک نموده و تمامی پرونده سازی هایی که علیه بنده صورت گرفته بعد از ترک زندگی مشترک از سوی خواهان بوده و نه دلیلی برای اثبات عسر و حرج است و نه دلیلی برای تحقق شروط 12 گانه طلاق. خواهان به جهت عدم قصد و تمایل به زندگی مشترک که صراحتا در اظهارت و مکالمات خود بارها بیان داشته که قصد ادامه زندگی ندارد و خارج نویسی آن به محکمه تقدیم شده است ، تمام تلاش خود را نموده تا علیه بنده و خانواده ام پرونده سازی کند و از نهایت سادگی بنده استفاده نموده تا جایی که با تحریف شخصی ترین مکالمات و ارائه آن به محکمه به قصد تخریب اقدام نموده است که اساساً نه ارتباطی به پرونده حاضر دارد و نه ادعای کذب و دروغ وی را اثبات می کند. و تقاضای بطلان دعوی خواهان را از محضر دادگاه خواستارند.
علیهذا دادگاه با عنایت به مجموع اوراق و محتویات پرونده و اظهارات طرفین خواسته خواهان را قابل اجابت نمی داند. زیرا عمده استنادات خواهان مبنی بر حصول سوء رفتار و عسر و حرج زوجه دعاوی تمکینی است که در همین شعبه توسط قاضی محکمه رد شده است. این در حالی است که به موجب ماده 1115 قانون مدنی ، دادگاه می تواند به مجرد خوف و ترس از ضرر شرافتی و بدنی و مالی به زوجه ، حکم به بازگشت منزل شوهر ندهد. اما این آراء به معنای حصول شرط ضمن عقد نکاح و یا عسر و حرج زوجه نمی باشد که منجر به اسقاط حق طلاق زوج گردد. چرا که دلایل دعوی تمکین و عسر و حرج متفاوت از یکدیگر می باشد و رد دعاوی تمکین زوج به جهت اصلاح رفتار زوج بوده است نه فراهم کردن دلایل طلاق برای زوجه. همچنان که ملاحظه میگردد زوجه نیز به جهت توهین به زوج به جزای نقدی محکوم شده است. در ثانی ، زوجه تاکنون نسبت به تمام حقوق مالی خود اعم از مهریه و نفقه اقدام نموده است و زوج نیز در حال پرداخت دیون خود می باشد. لذا دادگاه با کیفیت مطروحه دعوی خواهان را مردود اعلام و مستنداً به مفهوم مخالف ماده 1133 و عموم قاعده فقهی ((الطلاق بید من اخذبالساق)) حکم بر بطلان دعوی خواهان را صادر و اعلام می نماید. رأی صادره حضوری است و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان مرکزی است.
پرسش های شما ؛ پاسخ های ما
طلاق به درخواست زوجه زودتر به نتیجه می رسد یا به درخواست زوج؟
در مورد هر ازدواجی فرق می کند و مثلا باید دید زن وکالت در طلاق دارد ، یا مرد حقوق مالی زن را به او داده است؟
پرداخت نفقه چه تاثیری در سرعت طلاق دارد؟
پرداخت نفقه باعث می شود که زن ادعایی نداشته باشد و دادگاه سریع تر رسیدگی کند.
می توان بدون رفتن به مشاوره مراحل طلاق را طی کرد؟
قانون این مسئله را به صورت الزام درآورده و زوجین باید به مشاوره بروند.
اگر زن تمام حقوق مالی و حضانت را ببخشد ، دادگاه سریع حکم طلاق می دهد؟
طلاق حق مرد است و جز در موارد استثنائی ، زن حق طلاق ندارد. حتی اگر تمام حقوق مالی خویش را هم ببخشد ، شاید دادگاه حکم به طلاق ندهد.
اگر زن درخواست طلاق بدهد و مرد رضایت نداشته باشد ، دادگاه حکم طلاق را صادر می کند؟
در انکه طلاق حق مرد است ، شکی نیست ؛ ولی رضایت مرد شرط قطعی و حتمی طلاق نیست. زن می تواند بدون رضایت مرد هم طلاق بخواهد اما وقوع طلاق در این مورد بسیار سخت است.